韓式飯捲Kimbap 韓式食譜

韓式飯捲
韓式飯捲


連續整左2晚,因為方便又健康😂但係第二晚用返前一晚餘下的飯再包,就包得無咁好睇,都係要即日煮好既飯先包得😓唔算有咩食譜,不專業分享下,我都係將自己喜歡的材料包埋一堆😎點捲可以上YOUTUBE睇下VIDEO♥️

材料: (包到4條左右)
柴菜8張 (其中4張cut開1半)
米 2杯
牛肉薄片 200g
紅蘿蔔 1條
青瓜 1條
菠菜 2扎
紫椰菜 1/4個
白芝麻
麻油

做法:
1) 煲好的飯加入1/2茶匙鹽、1湯匙麻油、1湯匙白芝麻攪拌均勻 (鐘意重口味可以落多啲鹽)
2) 紅蘿蔔㓟皮切條,熱鍋下油加少少鹽炒熟
3) 菠菜用滾水煮熟,隔走水份,加入少少麻油和醬油攪拌均勻
4) 青瓜切條,生菜洗淨、紫椰菜洗淨後切絲再加少少鹽攪拌均勻
5) 熱鑊下油加入牛肉片,煎至6成熟再倒入少少燒肉汁煎熟
6) 壽司竹蓆上先鋪上1張大紫菜,輕輕放上一層白飯,再在中間放上半張紫菜,然後再放上椰菜、紅蘿蔔、青瓜和菠菜,再放上生菜,然後牛肉片,小心地捲在一起,再按壓數下,便可切成一件件的飯卷,倒上少許白芝麻即成

#betiskitchen韓式#betiskitchen牛

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s