素伏特加辣貝殼粉 西式食譜

素伏特加辣貝殼粉
素伏特加辣貝殼粉


Super easy yet yummy recipe💚Vegetarian pasta💚 用燕麥淡奶效果好好,同cream冇分別,但係就比較低脂,食都食得放心啲!如果真係無Vodka,可以用清酒代替!不過其實煮完冇乜酒精味,但係就為呢個意粉既味道加多咗層次感!



材料: (2人用)
貝殼粉 (CONCHIGLIE RIGATE) 250g
Califia Farms 燕麥淡奶 1cup
茄膏 3湯匙
Vodka 30ml
素牛油 20g 
乾葱 4粒 (切幼段) 
車厘茄 10粒 (切半)
橄欖油 適量
辣椒乾碎 適量
糖 1/4茶匙
鹽適量
黑椒碎 適量

做法:
1) 燒滾熱水加1湯匙鹽,意大利粉按包裝指示減2分鐘來煮至Al Dente質感,撈起備用
2) 燒熱油鑊中火加入素牛油和適量橄欖油,爆炒乾葱至軟身,加入車厘茄炒香,加入茄膏及辣椒乾炒3分鐘
3) 加入Vodka攪拌均匀,轉小火加燕麥淡奶攪拌均匀至醬汁變稠,加入意粉攪拌均匀至吸收醬汁,再加入糖、適量鹽和黑椒碎調味即可

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s