簡單盆菜 中式食譜

簡單盆菜
簡單盆菜


無得出街食團年飯,唯有自己係屋企整個簡單盆菜✨炆肉用了 @riverviewfarms_hk 的豬腩片!好快就炆好✨總共有10種唔同菜式☺️希望新一年十全十美🐂🌺預祝大家新年快樂!户户加餸!食得是福!


❤️南乳炆支竹豬腩片冬菇❤️

今次又係用咗 @riverviewfarms_hk 的豬肉!佢個豬腩肉係豬腩肉薄片所以好快炆好!唔須要煮咁耐!

材料:
乾蔥頭 1粒 (切碎)
豬腩肉片 300g (用1湯匙豉油,1茶匙生粉和糖醃10分鐘)
冬菇 8粒 (浸淋)
支竹 1色
調味料: 南乳半磚、紹興酒1茶匙、砂糖1茶匙、老抽1湯匙、鹽1/2茶匙、熱水300毫升

做法:
熱鍋下油,爆香乾蔥頭,再加入豬腩片煎一煎,加入調味料、冬菇和支竹,煮滾後改用慢火加蓋,燜煮30分鐘至汁液略稠即成
.
.
💛雞湯煮西蘭花娃娃菜💛
就咁用雞湯煮熟d菜😂
.
.
❤️清蒸元貝❤️
大元貝浸完之後蒸10分鐘再加少少鮑汁調味繼續蒸20分鐘
.
.
💛蒜蓉煎蝦💛
熱鍋下油加入蒜蓉和大海蝦煎香,加少少海鹽!
.
.
❤️木魚高湯炆蘿蔔❤️
用咗本地有機蘿蔔放入木魚高湯裏面煮兩個鐘!
.
.
💛鮑魚汁炆花膠髮菜💛
可以睇返花膠撈飯個post點樣做鮑魚汁炆花膠!今次用左2隻花膠公發到好大💕夠哂5個人食!
.
.
❤️炆南非鮑魚❤️
Made by my father in law 😆可以用罐頭鮑魚取代
.
.
💛貴妃雞燒腩仔💛
外援😂
.
.
#betiskitchen中式#betiskitchen豬

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s