, 日式, 日式主食

日式免治雞肉棒 日式食譜

日式免治雞肉棒
日式免治雞肉棒

屋企得筷子,無粗木棒🤣而筷子又長過隻鑊,搞到右邊個條個尾煎唔到…….😤不過真係好好食😻連續兩晚都整!今次我用咗先蒸後煎的方法!好成功!先蒸可以個texture 淋d又定左型先,之後再煎都唔會硬骨骨😍一定要加雞軟骨!雞軟骨可以向凍肉店買到!唔係就無個種咬感!紫蘇葉都最好唔好skip!



▶️照燒汁我用左牛角!好夾😍
▶️一拌好係有d淋,小心慢慢包係粗竹籤到再去蒸,之後煎就唔會散開哂同內面熟唔到!
▶️免治雞肉向街好少有,我多數自己切再搞碎!鐘意淋d可以用雞上腿,結實d就用雞胸肉!

材料:
免治雞肉 300g
雞軟骨 100g
味醂 1湯匙
豉油 1湯匙
生粉 1.5-2湯匙
紫蘇葉 3片切碎
乾葱碎 2湯匙
蛋 1隻
照燒汁 適量

做法:
1) 除照燒汁外,所有材料順時針攪拌至起膠,再小心包成長條狀在竹籤上
2) 碟上塗上一層油,放上雞肉棒,大火蒸4分鐘
3) 熱鑊下油!中細火煎至2面微微金黃,再邊煎邊掃上照燒汁!直至達到理上顏色!可配生雞蛋食!

#betiskitchen日式#betiskitchen雞

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s