西式

黑松露忌廉寬條麵 西式食譜

黑松露忌廉寬條麵
黑松露忌廉寬條麵

自己響屋企整就可以落好多黑松露醬好香好香🥳用咗 @vomfasshongkong 的basil linguine!
佢有隻直情係truffle linguine 下次可以試下! 佢d意粉係用新鮮高質材料向意大利製造!唔係mass production而係每次small batch咁整!真心就咁聞都好香!個意粉好掛汁同埋Al Dente嘅效果好好🇮🇹 

橄欖油都係用左同一個牌子!佢個樽可以去佢個店度再refuel橄欖油!好環保同埋係歐洲高質素入口的橄欖油♻️

今次仲買埋新鮮黑松露片!最尾張圖有我嘅黑松露三寶✔️黑松露醬黑松露油同黑松露鹽!呢隻黑松露醬係我用過咁多隻之中最重味嘅!

材料: (2人用)
Linguine 150-200g
蘑菇 8粒
牛油 20g
忌廉 100ml
Parmesan cheese 碎25g
黑松露醬 2湯匙
黑松露油 1/2湯匙 (冇就用橄欖油)
黑松露鹽 適量 (冇就用海鹽)
黑椒 適量
新鮮黑松露片 適量 (optional)

做法
1) 蘑菇切片
2) 燒滾熱水加1湯匙鹽,意大利粉按包裝指示減2分鐘來煮至Al Dente質感,撈起瀝乾備用
3) 燒熱油鑊加入牛油、加入蘑菇炒香、放入煮好的意粉小火攪拌、再加入忌廉和黑松露醬均匀至意粉吸收忌廉汁,加入鹽和黑椒調味,熄火再加入Parmesan cheese 和黑松露油撈勻,最後在表面加上黑松露片即成

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s