, 海鮮, 中式

荷葉蒜蓉蒸蝦黄金飯 中式食譜

荷葉蒜蓉蒸蝦黄金飯
荷葉蒜蓉蒸蝦黄金飯

向街市見到好靚嘅新鮮荷葉又見到好靚嘅游水花竹蝦🥰呢個蒸籠都好耐冇用過!炒飯其實好易,大火同有耐性係咁推,直到飯的水份無咗就會粒粒分明跳晒舞🤣好好味個飯吸哂蒸蝦的汁💕


▶️用乾荷葉其實個味仲香同易買好多!無蒸籠就咁包向碟上蒸就得!乾荷葉可在藥材鋪或街市雜貨店買到!買一張無洞完整的!


材料:
乾/鮮荷葉 1塊
大蝦 6-8隻
熟白飯 1.5飯杯
蛋 2隻
蔥花 適量

蒜蓉汁:
蒜蓉 1湯匙
炸蒜 1湯匙
雞粉 1/4 茶匙
鹽 1/4茶匙
糖 1/2茶匙,
熟油 2湯匙

做法:
1) 荷葉洗一洗之後,放入熱水中加鹽灼一灼變軟,整乾後鋪在蒸籠上備用
2) 蒜蓉汁材料攪勻備用
3) 雞蛋打發好再加1/4茶匙鹽在白飯中,攪勻!大火熱鑊下油,把已混入蛋汁的飯倒在中間等30秒,先開始不斷炒和推!千其唔好壓!要有耐性!慢慢炒就會等到乾身同粒粒分明!炒好後將飯倒在荷葉上!
4) 蝦洗淨,剪去蝦槍、蝦鬚和蝦腳,用刀將大蝦開邊,放在飯上!在蝦上淋上蒜汁,蓋上荷葉,可用牙籤固定,再蓋上蒸籠!滾水蒸8分鐘,蒸好之後再撒上蔥花!如果鐘意可淋上甜豉油💕

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s