, 西式, 海鮮

西班牙海鮮飯 西式食譜

西班牙海鮮飯
西班牙海鮮飯

呢排都鐘意一煲過搞掂一餐🤣西班牙海鮮飯材料都幾多,放假先好整呀😛海鮮唔一定跟我,可以自己隨意揀自己鍾意嘅海鮮💛今次有個小敗筆係飯煮耐左!話說煮煮下👶🏻又喊要呵下佢先🤦🏻‍♀️但味道十分對版😛



▶️紅椒粉paprika一定要落!而如果真係真係唔想特登買番紅花可以唔落不過味道一定會差少少
▶️西班牙海鮮飯唔同煮risotto!唔需要一路煮飯一路攪拌!最後熄火焗一焗個飯,等個底有啲焦焦地就最正!
▶️冇西班牙米都可以用意大利米取代
▶️煮飯嘅時間唔一定一個個爐頭一樣,自己一路煮一路試下熟未!

材料: (2-4人用)
西班牙米 200g
蒜蓉 1湯匙
洋蔥 半個
車厘茄 4粒
茄膏 1湯匙
西班牙辣肉腸 80g
大蝦 4隻
大蜆 6隻
魷魚 1隻
帶子 6粒
紅椒 1個
紅椒粉 Paprika 1湯匙
番紅花 Saffron 少少
白酒 50ml
魚高湯 300ml
橄欖油 適量
檸檬 1個
Parsley 適量
鹽 適量
胡椒粉 適量

做法:
1) 洋蔥、車厘茄及紅椒切粒,parsley 切碎,檸檬切角,蝦洗淨去腸,蜆和帶子洗淨印乾,魷魚洗淨切圈,白酒浸入番紅花
2) 熱鍋下橄欖油放入大蝦煎至八成熟後取出備用
3) 同一隻鍋內放入洋蔥、紅椒和蒜蓉炒2分鐘,之後再加入西班牙腸和車厘茄炒多2分鐘,加入西班牙米和茄膏炒約1分鐘,然後加入紅椒粉、白酒和番紅花
4) 待白酒的酒精揮發後,鋪平啲飯,便可以下魚湯、鹽和黑椒調味,滾起後上蓋轉細火煮10分鐘,期間不要攪拌
5) 之後在表面放上海鮮繼續煮6分鐘,最後轉中大火煮2分鐘熄火,不要開蓋焗5分鐘
6) 最後在表面放上檸檬及parsley即成

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s