甜品

免焗綠茶芝士蛋糕 甜品食譜

唔知點解成日想食cheese cake! 呢個食譜我較到無咁甜,質地creamy同唔會食落好heavy! 為左靚就整左五種漸變色☺️如果認為太麻煩可以一隻色過!最重要係唔須要用焗爐!好易整😍



▶️食譜係6吋模
▶️煮好牛奶同魚膠粉後盡量快手,免得魚膠粉凍後會變無咁液體難倒出流質效果!
▶️綠茶粉可自己調一調!每隻既顏色深淺未必一樣!

材料:
Oreo餅8塊
牛油 25g
Cream cheese 120g (室溫)
牛奶 150g
糖 65g
忌廉 180g
魚膠粉 5g
抹茶粉 3茶匙

做法
1) 蛋糕模(用可脫底或mousse圈) 底部放上牛油紙,Oreo餅整走中間的忌廉,把餅乾打碎,再加入已溶的牛油拌勻,用刀平均地壓在模底,放入雪櫃冷藏
2) 打起忌廉,打到剛剛企身即可,放入雪櫃備用
3) 分4個碗加入以下分量綠茶粉,每碗加入小小水開左粉先 (mousse 後加)
▶️1茶匙綠茶粉 + 50g mousse
▶️3/4茶匙綠茶粉 + 70g mousse
▶️1/2茶匙綠茶粉 + 90g mousse
▶️1/4茶匙綠茶粉 + 90g mousse
4) 整mousse!Cream cheese 先切小塊方便攪拌!牛奶加熱到微滾熄火,加入魚膠粉快速拌勻!倒入cream cheese 內拌勻至無粒,再加入糖!如果仲係有粒粒可過篩,再倒入打起了的忌廉,用刮刀由底到上輕輕拌合即成mousse
5) 照3)的分量將mousse 倒入4個有綠茶粉的碗中拌勻
6) 第一層直接倒入無加綠茶粉的白色mousse,之後從淺至深色慢慢向中間倒入!有泡泡要拮走去!雪一晚即成,脫模可以用風筒熱風向四周吹一吹就好易脱到

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s