, 西式

紅酒牛扒汁 西式食譜


此牛扒由👦🏻制作☺️佢既tips:
▶️牛扒要先放室溫,印乾牛扒再用海鹽和黑椒醃一醃
▶️中間厚既扒最易煎!火同油超熱先好放落去煎!煎後期可加牛油同Herbs會再香d,我呢個厚度每面2分半鐘左右,煎個時唔好手多反黎反去!
▶️煎好rest至少5分鐘先好切,肉汁先會鎖住

Steak, herbs and black truffle salt from: @mercatogourmet_hk super juicy and tender🥰 .

紅酒牛扒汁:
材料:
黑醋 50ml
紅酒 200ml
牛湯 200ml
牛油 5g
麵粉 10g
糖 1/2 茶匙
鹽 適量

做法:
1) 大火煮黑醋至滾淨一半,再轉中火加紅酒煮5分鐘,再加牛湯煮5分鐘
2) 牛油和麵粉拌在一起,加入汁中邊攪伴邊煮至濃和厚身,便可加鹽和糖熄火

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s