甜品

起沙陳皮紅豆沙 甜品食譜

起沙陳皮紅豆沙
起沙陳皮紅豆沙

忽然好想食好食的紅豆沙,一於自己整,最唔鍾意食好水個種紅豆沙😾要起沙就先將紅豆浸淋,再煲後將部分紅豆壓成沙就可以有部分起沙又有粒粒紅豆口感😻

▶️ 間中要攪拌以防止痴底,如發現水太小可以加點滾水
▶️ 可雪凍後食,但我發現雪凍後會比熱食甜左,所以唔好太甜可以落少d糖

材料:
紅豆 半斤
陳皮 2塊
蓮子 10粒
乾百合 10粒
水 2000ml
黑糖 適量

做法:
1) 紅豆放雪櫃浸一晚至發脹,陳皮浸軟去瓤,百合蓮子浸軟,蓮子去芯,將紅豆浸軟使煲煮時更容易煲淋
2) 用大火煲滾水,再先放入陳皮煲15分鐘,加入紅豆猛火煮滾,蓋上煲蓋,用中小火煮30分鐘後加入百合蓮子再煮多30分鐘
3) 用篩子將部分紅豆壓爛後,加入黑糖再煮15分鐘即可

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s