, 中式

多汁牛肉餡餅 中式食譜

多汁牛肉餡餅
多汁牛肉餡餅

多汁牛肉餡餅🌟 𝐵𝑒𝑒𝒻 𝓅𝒶𝓃𝒸𝒶𝓀𝑒𝓈

Weekend 就係想搵個weekend 先會得閒整的食譜整吓,呢個牛肉餡餅第二次整!第一次唔夠味所以調較過個食譜。牛肉餡加多點湯落去搞拌佢會自己收水,但煎完出嚟就會有好Juicy效果。包餡個方面睇多幾次YouTube 片先🤭好好食♥️日本葱真係好食D 🤓

餅皮材料: (整到10個左右)
中筋粉 300g
滾水120ml
凍水60ml
鹽 1/4 茶匙

牛肉餡材料:
免治牛肉 250g
葱花 50g
洋蔥蓉 50g
白芝麻 1茶匙
薑蓉 2茶匙

醃料:
醬油2.5湯匙
鹽1茶匙
麻油 2湯匙
生粉1湯匙
糖 1/2茶匙
胡椒粉 少許
牛湯/水 5湯匙


做法:
1) 牛肉餡材料拌入醃料,順時針搞拌至鬆軟,放入雪柜備用
2) 中筋麵粉加滾水拌勻再加入冷水揉成麵糰,可用手揉至混合即可,不用完全光滑,讓麵團靜置三十分鐘
3)桌上灑些麵粉,將醒置完成的麵團放上
4)將麵團搓成直徑約3cm長條,平均切成10-12個小麵團,用手掌將小麵團壓扁,用麵棍慢慢將麵團壓成薄片,麵團中間可以厚一點,麵皮邊緣處可以壓薄一些 (如果技術不夠好可用碗或杯蓋上再切成圓形狀)
5)包上適量內餡,一邊包一邊轉,將收口捏緊,將包好的餡餅輕輕壓扁 
6)放在灑上麵粉的盤子中避免底部痴底,平底鍋加熱淋少許油,蓋鍋小火煎5分鐘,翻面再蓋鍋蓋煎5分鐘,煎至兩面金黃即可

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s