, 日式, 日式主食

西京燒銀鱈魚 日式食譜

西京燒銀鱈魚

銀鱈魚西京燒表面好易整,但成日整唔到日本餐廳個種感覺,上次去京都食懷石料理問左師傅,原來要有焦糖感覺就要最後塗上少少味醂再焗多陣,想個魚皮脆點可以焗之前向平底鑊煎一煎先,同一定要醃至少一晚,二晚就更佳。銀鱈魚西京燒表面好易整,但要整到日本餐廳個種焦香乾身感唔易,上次去京都食懷石料理問左師傅秘訣


💛要有焦糖感覺就要最後塗上少少味醂再燒多陣
💛焗爐易焗到出水,instead可以平底鑊抹油再加塊牛油紙慢火煎就會更易令魚有焦金色又唔濕身


▶️醃至少一晚,二晚就更佳。

材料
銀鱈魚 2塊
西京味噌(白味噌) 100g
清酒 20g
醬油 10ml
糖 30g

做法:
1) 銀鱈魚洗淨吸乾水份,沿著圓骨位切成2件(美觀一點)
2) 西京味噌、清酒及糖攪勻,小火煮到粘身再加入醬油拌匀,待涼後地醬塗上銀鱈魚的上下,包上保鮮紙,放入雪櫃醃至少1日
3) 銀鱈魚取出,抹去銀鱈魚表面的味噌醬
4) 於平底鑊上塗上油,再加牛油紙慢火煎至二面焦黃,反轉時要小心點否則好易散開,最後再輕輕塗上一層味醂再燒多陣即成!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s