, 西式

Eggs Benedict 水波蛋 西式食譜

Eggs Benedict
Eggs Benedict

♥️💛𝐸𝑔𝑔s 𝒷𝑒𝓃𝑒𝒹𝒾𝒸𝓉💛♥️

Weekend已經煮悶左all day breakfast, 就煮返個Eggs Benedict, 我用左turkey ham, 大家可用自己喜歡的材料如ham, 三文魚, even lobster 都得, 煎一煎佢夾向中間就可以🥰

🔸英式muffin超市有得賣,我中意用小小牛油煎一煎佢先.

🔸水煮蛋: 先打一隻蛋落個碗到,小心打,蛋黃不可以爛,大煲中火煲滾水,落一湯匙白醋,大力向水中心同一方向搞出漩渦,把蛋放入漩渦中心轉小火慢煮3分鐘就可以


🔸 Hollandaise Sauce:
4隻蛋黃加1湯匙檸檬汁在不鏽鋼碗中打至厚身,小煲加一半水小火煲至小滾,把不繡鋼碗座在小煲上斷續打,加入半杯已溶無鹽牛油繼續搞拌至厚身,如太熱可熄火,小心不可以在座熱時煮熟蛋黃啊,加小小鹽即成

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s