, 西式

慢煮牛扒伴紅酒汁 slow cook steak with red wine sauce 西式食譜 Recipe

慢煮牛扒伴紅酒汁

唔記得左落倒個紅酒汁落去影相哈哈,慢煮好處就係好容易煮到這個medium粉紅色但又不會有血水!今次用了美國安格斯Prime牛扒 !不過我支慢煮器其實長期向冷宮,平時真係好少用,睇黎真係要用多d..喜歡medium的口感,慢煮溫度以58度為上限,超過58度,喜歡medium rare的,54-55度左右。一般1寸以內的牛扒,慢煮一小時內便可。3寸左右的原條肉眼或西冷,2-3小時以內ok。

材料
牛扒 400g
迷迭香 3條
牛油 20g
海鹽 少許
胡椒粉 少許

紅酒汁材料
牛油 1湯匙
紅洋蔥半個切碎
橄欖油 1湯匙
麵粉 1湯匙
紅酒 125毫升
牛肉湯 180毫升

1) 用中火燒熱鍋子下牛油和橄欖油,牛油融解後加洋蔥炒至軟身,下麵粉炒勻倒進紅酒煮滾後,繼續煮剩一半。加牛肉湯,煮滾後,轉慢火煮多5分鐘。時不時搞拌,直至汁濃稠。即成。

2) 牛扒煮前1小時從雪櫃取出放室溫回溫。灑上一點鹽和胡椒粉 
3) 真空袋內放入牛扒、迷迭香和牛油

4) 設定慢煮機至50-60分鐘,按生熟喜好設定溫度,我是 medium rare 的 55度,放入真空袋

6) 慢煮後的牛扒 (必須印乾水!!),下油用大火快手煎香四面每邊煎約45秒即成。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s