超滑蔥油雞鎚 中式食譜

超滑蔥油雞鎚
超滑蔥油雞鎚


好味到飛起!超級滑!就咁用無激素急凍雞鎚就得♥️特登整呢個版本出嚟,等大家超方便可以煮到呢個咁好食嘅菜式😌主要係易過用全隻雞!👦🏻大讚呢個超好食✌🏻真心好簡單同方便快捷,幸福就在餐桌上♥️ p.s. 影片為了拍攝效果,油的分量是比食譜分量多的😬


▶️煮滑雞一定唔可以用大火,要全程用細火再熄火焗!我自己加咗少少黃姜粉水入去,令到顏色靚少少,可以skip

▶️想吃得方便一點可以在上碟前,將雞肉撕下來😍
.
.
材料:
雞鎚 6隻
蔥花 3湯匙
薑蓉 2湯匙
油5湯匙
乾蔥蓉 2湯匙
芝麻 2湯匙
糖 1/2茶匙
鹽 2/3茶匙 (如不夠咸可以自己調節)
胡椒粉 1/4茶匙

浸雞:
薑 2片、蒽 2條、紹興酒 1茶匙

做法:
1) 急凍雞鎚解凍後,輕輕清洗,之後加入一茶匙鹽按摩均勻,醃5分鐘,有助去雪味
2) 凍水加入雞鎚和所有浸雞材料,開細火,水的分量一定要足夠蓋過所有雞鎚,水滾後繼續用細火,微滾的狀態下,合蓋煮15分鐘
3) 立即熄火,繼續合蓋焗15分鐘!拿起浸在凍水5分鐘備用 (嫌麻煩可以省卻這個步驟,主要是令雞皮更加爽脆)
4) 蔥花、薑蓉、糖、鹽和胡椒粉攪拌均勻!油加熱後,加入乾蔥蓉和芝麻炒香,之後便可以把這個油倒入蒽花混合物中成蔥油
5) 把蔥油倒在雞鎚上即成

#betiskitchen中式#betiskitchen雞

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s