麻婆豆腐 中式食譜

麻婆豆腐
麻婆豆腐


上一次整麻婆豆腐原來已經係2年前!星期日看到了 @e.g.kitchen 象廚的story,吸引了我煮這一道菜🤣諮詢了他的意見參考了他的食譜!謝謝你🇹🇼加上呢排愛上用呢個煲仔煮飯😂 perfect combination✌🏻麻婆豆腐是川菜經典,煮好的麻婆豆腐又香又麻又辣,趁熱加上白飯,so good♥️本身係想用滑豆腐!但係買了板豆腐!叫男人去買餸都是不靠譜的(可能只是我家的那位)😭不過原來用板豆腐反而無咁易爛同吸汁都好好食😂🤣


▶️辣豆瓣醬是靈魂!如果想再辣啲可以加少少辣椒仔!最後落花椒粉就可以帶出麻的味道!喜歡重麻味可以下花椒油!
▶️炒好肉碎之後可以拿起一湯匙最後放在表面裝飾用😽肉碎有耐性啲炒!炒到鬆化就更好食💕
▶️豆腐要用細火同推的方法去煮就唔會咁易爛

材料:
滑豆腐 1盒
免治豬肉 200g
蒜蓉 1湯匙
蔥花 1湯匙
花椒粉 1茶匙
豆瓣醬 2湯匙
生粉水 2湯匙 (1湯匙生粉+2湯匙水)

調味料:
生抽 1.5湯匙
米酒 1茶匙
鹽1/4茶匙
白胡椒粉 1/4茶匙
水 150ml
糖1茶匙
麻油 1茶匙

做法:
1) 豆腐切成2cm塊狀,水加入1茶匙鹽!煮滾後放入豆腐,細火煮2分鐘撈起備用!
2)大火加2湯匙油在鑊中,炒香蒜蓉,倒進豆瓣醬,下豬肉碎炒到熟和粒粒狀,約需5分鐘!之後倒進調味料和豆腐煮滾,先下1湯匙的生粉水,轉以小火慢煮約5分鐘,再下餘下1湯匙的生粉水,推至厚身,再淋上花椒粉和蔥花即成!

#betiskitchen中式#betiskitchen豬

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s