北海道毛蟹瑩光魷魚飯 日式食譜

北海道毛蟹瑩光魷魚飯
北海道毛蟹瑩光魷魚飯


Happy Friday🦀這個都幾trouble但真係super yummy!!!! 材料已經加哂分✌🏻上次整過一次係用熟蟹肉同熟螢光魷魚!我覺得效果OK成本底啲但係始終唔夠鮮味!今次特登買咗隻日本北海道空運直送新鮮毛蟹同新鮮螢光魷魚!super yummy omg 雖然好鬼煩要手拆蟹肉又要炮製班魷魚,(真心嬲整到😂) 但係食完之後是感動的😂2個材料都好多膏😋♥️追求簡單版本可以用已拆肉熟蟹肉同熟螢光魷魚再加用電飯煲煲飯都得😜



▶️螢光魷魚可以睇 @rays_platesss YouTube 有條片好詳細咁介紹點樣處理!我都係跟佢!第一次整咋☺️😜

▶️毛蟹一斤,大火反轉身蒸15分鐘左右!之後拆蟹肉先係戲肉😩不過算啦太好食係要辛苦啲🥺

▶️飯個湯底用蒸完蟹啲蟹汁+ 木魚高湯加啲蟹殼入去煲!再加少少醬油!成件事係想食到海鮮嘅鮮味!

材料:
毛蟹 1隻
螢光魷魚 250g
三文魚子 適量
Parsley / 大葉 適量 (裝飾)
米 2米杯
木魚高湯 400ml (10g木魚碎加400ml水煲5分鐘)
日式醬油 1湯匙

做法:
1) 毛蟹反轉身放在碟上,大火蒸15分鐘!留起蒸蟹汁!蟹拿出來拆肉!小心蟹殼十分鋒利🥲去除蟹掩和蟹腸,再用剪刀在關節位拆下蟹腳和蟹鉗,再剪開蟹腳拆出蟹肉!然後打開蟹蓋,先去除中間的蟹胃和蟹咀,留蟹蓋備用!蟹身在中間切開,去除蟹腮,拆肉!蟹肉備用,蟹殼留起!

2) 螢光魷魚用鉗子在中間背部開一個小洞,去掉背後的軟骨,之後再去掉眼睛和嘴巴!去掉眼睛的時候要小心一點,盡量不要弄破眼睛,否則有些黑色汁會走出來又要洗一洗😂

3) 10g木魚碎加入400ml水,再加入和蟹殼煲5-10分鐘,隔走蟹殼和木魚碎,成煲飯上湯!

4) 米加入蒸蟹汁&高湯 (米1:水份1 比列),再加入日式醬油,細火加蓋煮15-20分鐘至飯乾身!如果中途太乾身但啲米都未熟就加多少少高湯!之後再放入螢光魷魚煮3分鐘,再加入蟹蓋和蟹肉在表面煮多3分鐘,最後加入三文魚子和大葉裝飾即成!

#betiskitchen海鮮#betiskitchen日式

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s