超鮮甜無水卜卜蜆鍋 中式食譜

超鮮甜無水卜卜蜆鍋
超鮮甜無水卜卜蜆鍋


Happy New Year💛新年快樂!2022年第一日整個卜卜蜆鍋慶祝下開始新的一年!超級簡單超級好食!食哂蜆之後就加返啲水當打邊爐湯底!充滿鮮味!全部都係蜆的精華💖放向底的白蘿蔔吸收晒!so good not even joking, must try😎 26cm LC Buffet Casserole here🧡每次整”無水煮”都大成功😎


▶️買水份高啲的白蘿蔔鋪底!就可以做到無水煮效果!如果真係驚唔夠可以落少少水!
▶️沙白/白蜆比較合適!新鮮度好重要!

材料:
蜆 2斤
白蘿蔔 半條
蒜蓉 2湯匙
指天椒碎 1湯匙
芫荽碎 2湯匙
蠔油 1湯匙
麻油 1茶匙

做法:
1) 蜆放鹽水浸1小時吐沙,洗淨備用
2) 白蘿蔔去皮切粗條,平均鋪在鍋底,再把蜆排好,可以先排外圍,再由外至內排好
3) 表面灑上其他材料,上蓋,中火煮6-8分鐘或蜆開口即成

#betiskitchen中式#betiskitchen海鮮

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s