超簡單牛油蒜香本地魷魚仔 中式食譜


Super super easy and yummy! 幾年前向意大利五漁村一間小餐館食過的一道菜🤍咁岩街市見到啲魷魚仔好靚,就諗起呢道菜🤪新鮮嘅海鮮最就係簡單煮!就可以食到食材本身嘅鮮味💞買細隻小小嘅魷魚口感會比較細緻!魷魚煮煮下會出水,唔駛加水煮,本身既汁再加乾蔥蒜蓉超好食🤪

材料:
魷魚仔 3-4隻
蒜蓉 1湯匙
乾蔥蓉 1湯匙
牛油 2湯匙
海鹽 1/2茶匙
黑椒碎 1/2茶匙
Parsley碎 1湯匙

做法:
1) 魷魚可以叫魚檔幫手劏好,去掉身上一條的透明骨和外面的衣!
2) 熱鍋下牛油,爆香蒜蓉乾蔥,轉中大火煎香魷魚,加入parsley上蓋煮3-5分鐘,再加鹽和黑椒調味即成

#betiskitchen西式#betiskitchen海鮮

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s