意式焗海鱸魚 西式食譜

意式焗海鱸魚
意式焗海鱸魚


Last post of the Italian cooking series🇮🇹 雖然我發現大家都係鐘意Asian recipes 多啲🥲Anyways 呢個dish健康簡單!平時蒸魚太悶但又想食魚可以諗下呢個!仲可以食埋蔬菜💞師奶mode為咗換泊車買咗呢條意大利海鱸魚,平時向街市買條新鮮都得🤪

💚蔬菜只係參考!可以用鍾意嘅蔬菜去焗💚

材料:
海爐魚 1條
Rosemary 2湯匙
蒜頭 6瓣
檸檬 1個切片
Parsley碎 適量
橄欖油 適量
新薯、甘筍仔、彩色車厘茄、菠菜、蘑菇 適量
海鹽 1茶匙

做法:
1) 魚劏好洗淨抹乾備用!肚內放入1片檸檬和蒜頭,表面灑上1茶匙海鹽和1湯匙Rosemary!醃15分鐘備用!
2) 新薯加入適量橄欖油、1湯匙Rosemary和適量海鹽!放入焗爐180度焗30分鐘!
3) 菠菜用油炒熟
4) 魚、其他雜菜和檸檬,灑上適量橄欖油,放在牛油紙上,用170度焗20-25分鐘即成!之後可以放上parsley裝飾💚

#betiskitchen西式#betiskitchen魚

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s