白松露炒蛋 西式食譜

白松露炒蛋
白松露炒蛋


西式的scrambled eggs同港式炒滑蛋係有分別!港式大火快速完事,西式就慢火慢慢攪拌☀️口感方便,西式scrambled eggs 係細滑類!有cream的口感!Post内有video可參考😝但過程太苦悶,我用咗5部速😅今次加咗新鮮白松露向表面🇮🇹
.
.
▶️圖中的黑松露醬係我用開最好用的一隻!黑松露醬開咗之後如果掂到水,就算放喺雪櫃都會慢慢發霉!最好要有油浸住😌
▶️煮蛋一定要細細火,如果過程中個鑊太熱可以離開爐一陣💞
.
.
材料: (2人用)
蛋 4隻
黑松露醬 1茶匙
牛奶或忌廉 30ml
牛油 20g
海鹽 適量
松露 適量
Parsley碎 適量
包 2塊

做法:
1) 牛油切細粒,加入蛋、黑松露醬、少少鹽和忌廉攪拌均勻!(牛油會仲係一粒粒,之後煮就會溶)
2) 平底鑊開細細火,加少少油分,倒入蛋液!之後一路不斷攪拌!要將向底部,熟了的蛋液刮返上嚟,持續不斷做!直到蛋達到理想的熟度!
3) 灑上白松露和少少parsley碎,加上包上即成

#betiskitchen蛋#betiskitchen西式

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s