檸檬蜜糖香煎三文魚 西式食譜

檸檬蜜糖香煎三文魚
檸檬蜜糖香煎三文魚


今次用咗2種智利出產嘅食材!三文魚同牛油果🥑💞呢個餸甜甜酸酸好好食!最緊要都係好簡單😆幾日內已經煮咗2次!太易太好食!朋友同👦🏻都大讚👅三文魚肉質紮實鮮甜🧡btw唔講唔知,原來智利係全世界最大嘅藍莓、提子、急凍三文魚和青口出口國!想知道更多關於智利食材、酒的銷售地點可以睇 @prochile_hk ❤️ Thanks for the 💯 Chile food & wine🤲🏻

#unboxingChile#TasteofChile

材料:
三文魚 2件
檸檬 1個
蒜蓉 2湯匙
蜜糖/糖漿 4湯匙
牛油1湯匙
黑椒碎 適量
海鹽 適量
Parsley 適量

牛油果莎莎:
牛油果 半個
乾蔥碎 1湯匙
紅尖椒碎 1湯匙
青檸汁 1湯匙

做法:
1. 三文魚解凍後洗淨抹乾,用鹽同黑椒灑在2面
2. 檸檬切面!Parsley 切碎,牛油果壓碎!所有牛油果莎莎材料攪拌均勻!
3. 熱鍋下油,中大火煎熟三文魚!先煎有皮個面,皮煎約2分鐘再轉其他面煎熟!取出備用
4. 熱鍋下牛油,加入蒜蓉輕輕炒香,再加入Parsley碎、蜜糖和檸檬!煮1-2分鐘,可加入三文魚煮30秒或直接倒在三文魚上!
5. 加上牛油果莎莎一起進食即成

#betiskitchen魚#betiskitchen西式#prochile_hk#chile#tasteofchile

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s