西班牙蒜香橄欖油蝦 西式食譜

西班牙蒜香橄欖油蝦
西班牙蒜香橄欖油蝦


Another easy yummy recipe. 👶🏻出場之後都好少再玩九大簋😂真係無時間!特別係weekend先至最忙😗尋日放假👦🏻講咗句想食呢個餸,就即刻整俾老闆食♥️佢自己上個月試整咗一次😌今次我挑戰返佢!當然我好食啲👌🏻🙂anyways海鮮好多時都係簡單而又好食♥️ btw向marketplace隨意買咗包$40 Jumbo tiger prawns仲要有蝦膏,性價比都幾高🦐喜出望外



▶️ Paprika中文名是紅椒粉,原味其實唔甜唔辣,落咗係多少少西班牙風味同有個隻西班牙菜嘅紅色!唔想屋企多一支唔常用嘅粉可以唔落😙
▶️唔用急凍虎蝦可以用大蝦仁,但係就冇得煎蝦頭加重香味😗

材料:
中size蝦 10隻
橄欖油 50ml
Paprika 紅椒粉 1茶匙
蒜頭 6瓣
紅辣椒碎 1茶匙 (optional)
Parsley (切碎) 適量
海鹽 適量
黑椒碎 適量

做法:
1. 蝦去殼去腸,留尾和剪去蝦頭,蝦頭備用!蒜頭切片!
2. 熱鍋下20ml油,放入蝦頭,用中火煎香,可以一邊煎一邊壓一壓蝦頭,會釋放更多蝦汁,約3分鐘後可把蝦頭拿出來
3. 原鍋倒入淨下的30ml油,轉細火加入蒜片和紅辣椒碎!半煎炸1分鐘左右至微金黃,就可以轉大火加入蝦和Paprika,煮約1-2分鐘至全熟,再加入鹽和黑椒調味,最後拌入parsley即成

#betiskitchen海鮮
#betiskitchen西式

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s