新餐肉芒果莎莎醬配墨西哥粟米脆片 素菜食譜

新餐肉芒果莎莎醬配墨西哥粟米脆片
新餐肉芒果莎莎醬配墨西哥粟米脆片


好適合夏天食既一個dish! 呢個墨西哥風味的小食,做法好簡單!我最鍾意係有芝士焗到溶哂既粟米脆片!今次再加入芒果同新餐肉,又甜又鹹好開胃💚材料可以用自己喜歡嘅蔬果!Tortilla Chips 向各大超級市場都有得買!我今次用咗原味!👦🏻最鍾意食nachos❤️😆話時話原來新餐肉同nachos 個味好夾🌟鍾意食辣嘅可以加taco sauce🌶



🐽 想趁暑假同寶貝一起下廚?到 greenchefjunior.greenmonday.org 報名參加「新嚟小廚神烹飪比賽」,成功報名即送新豬肉三寶 🎁
.
.
材料:
新餐肉 1包
墨西哥粟米脆片 Tortilla Chips 1包
Cheddar Cheese 150g
青椒仔 50g
紅椒 50g (切條)
牛油果 1個 (切粒)
青檸 1個 (切半)
芫茜 適量
酸忌廉 sour cream 1/2cup
Taco sauce 1湯匙 (optional)

芒果莎莎:
芒果 1個
紫洋蔥 1/4個
紅椒 1/4個
青檸汁 1個

💛芒果、洋蔥和紅椒打爛!加入青檸汁攪拌均勻!可以留返少少芒果放入nachos中

做法:
1) 新餐肉切大粒!
2) 焗爐預熱200度!焗爐盤先放上粟米脆片,再放上新餐肉和芝士,約5分鐘直到芝士溶化!重複再焗另外一批直到用晒材料為止!
3) 加入紅椒、牛油果、青椒仔、芫茜、青檸、mango Salsa 和 sour cream伴食即成

#betiskitchen素

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s