日式新豬肉冰花煎餃子 日式食譜

日式新豬肉冰花煎餃子
日式新豬肉冰花煎餃子


<完美冰花皮漿比例> 夏天又到喇!話咁快就七月!小朋友放緊暑假,向屋企無咩做既時候,可以試下俾小朋友一齊包餃子,又或者就咁煎黎食都好方便快捷!而今次用新豬肉,純素材料小朋友落手整都較衛生😜我都當messy play俾👶🏻玩左陣!一次整完可以擺入冰箱放一個月架🇯🇵💚

✨ 如果你嘅小朋友都想用刀叉救地球,就即刻到 greenchefjunjor.greenmonday.org 報名參加比賽,成為新嚟小廚神啦!

▶️可以用醬油再加米醋成餃子汁伴食
▶️包餃子有好多種方法!今次示範只係其中一種方法!大家可以用不同方法去包😆其實我最鍾意就係對摺包就算🤪

主材料: (可包24-30件)
餃子皮 1包
麵粉 適量 (灑在桌面用)

煎餃餡:
新豬肉 1包
椰菜 50g
蔥花 10g
香菇 2隻 (浸軟)
醬油 2湯匙
麻油 1湯匙
砂糖 1茶匙
蒜蓉 1茶匙
薑蓉 1茶匙
胡椒粉 1茶匙

脆皮漿材料:
水 50ml
生粉 5g
油 5ml

做法:
1) 椰菜,蔥和香菇切碎
2) 煎餃餡所有材料拌勻備用
3) 在桌面灑一些麵粉,可用桿麵棍將餃子皮桿成外薄內厚
4) 餃子皮中間放上適量餡料,手指點上少少水,把水黏在餃子皮外圍,把餃子皮對摺,餃子皮由右至左接好
5) 將脆皮漿材料混勻備用
6) 熱鍋下油,中火加入餃子1分鐘後加入30ml水,繼續煮5分鐘
7) 之後下適量脆皮漿,輕薄一層便可,不用落晒全部!約5分鐘煎到脆皮即成!

#betiskitchen素
#betiskitchen日式

@omnifoods.hk@green_common@greenmonday.official#新嚟小廚神#GreenChefJunior#新三隻小豬#小廚神刀叉救地球

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s