牛油芝士焗龍蝦 中式食譜

牛油芝士焗龍蝦


連續整咗兩晚就知唔係講笑🧡😍🧡😍🧡😍 去完三聖食海鮮之後就好想再食!龍蝦可以叫海鮮檔開邊,我都係叫佢地開,煩少樣😙但係就最好即晚煮!第一晚我落埋麵包糠向芝士面到焗!好脆身!第二次煮無落到同樣好食❤️

▶️如果想有脆身效果,可以加麵包糠在芝士表面焗!我第一張圖是沒有落的!第三張有!
▶️呢個混合芝士牛油方法,再塗在龍蝦身上,會比大部分食譜只放芝士在表面,更加金黃同外貌整齊!


材料
龍蝦 中size 1隻 / 細size 2隻
蒜蓉 1湯匙
Cheeder Cheese 2片
Mozzarella Cheese 碎 60g
牛油 50g (室溫放軟)
忌廉 1湯匙
生粉 1/2茶匙
麵包糠 4湯匙 (optional)
1/4茶匙海鹽
1/4茶匙黑椒

做法:
1) 預熱焗爐180度,龍蝦放尿,清潔好開邊!(可以叫海鮮檔代勞)
2) 芝士切碎,加入蒜蓉混合均勻,再加入鹽和黑椒攪拌均勻,之後加入忌廉和牛油混合!可以用手輕輕壓均!
3) 龍蝦肉先灑上少少生粉令芝士牛油更能貼實蝦肉!把芝士牛油混合物釀入龍蝦內,如果喜歡可再在表面灑上麵包糠,180度焗8-10分鐘,再轉220度焗6分鐘或至表面金黃即成

#betiskitchen海鮮#betiskitchen中式

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s