日式醬油凍鮑魚 日式食譜

日式醬油凍鮑魚
日式醬油凍鮑魚


向鴨脷洲大街街市買左好靚&抵買的大南非鮑魚!呢到買左$200左右😍厚身同好食過大連個d好多架🥸整左批送俾朋友🤍再加上用左n年前買日本買既木制便當盒浸,有一陣木香🪵不過最煩真係擦鮑魚😂

▶️鮑魚同蛋要分開2個容器浸!溏心蛋做法可以睇返之前溏心蛋食譜,將浸汁煮滾後放涼,再加入蛋雪一晚就可以!

材料:
鮑魚 8隻

浸汁:
日式醬油 100ml
味醂 50ml
清酒 50ml
糖 2湯匙
水/ 柴魚高湯 500ml

做法:
1) 鮑魚輕輕洗擦!煮滾水後加入鮑魚,約20秒後拿起,再立即把鮑魚放於凍水內浸涼!之後就可以用鐵匙羹去鮑魚殼,再用牙刷擦一擦邊位啲污糟!去除內臟,嘴巴胃管!
2) 浸汁材料煮滾,轉細火,加入鮑魚煮3分鐘關火!蓋上鍋蓋等涼後放進雪櫃冷藏一晚即成!

#betiskitchen海鮮#betiskitchen日式

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s