和牛三文治 日式食譜

和牛三文治
和牛三文治


其實我係第二次整,上一次整已經係兩年前😹今次咁啱喺超級市場見到和牛半價,但前排先食過煎牛扒😍所以搞吓新意思🤔其實真係超級易整,不過我最唔鍾意就係開油炸嘢!但係整完之後覺得係值得嘅!因為真係好好味🇯🇵🥩🇯🇵🥩我忘記買日式豬扒汁,就咁攞咗燒肉汁代替算😅


▶️我呢兩件係炸左1分鐘30秒!我覺得啱啱好!rare🥸 very rare 1分鐘 medium well 2分鐘
▶️牛扒唔好太薄又唔好太厚,否則好易太生又或者太熟,可以買一件大嘅牛扒切半或者兩件細嘅都OK

材料: 
和牛 1扒 (大約2片麵包大小)
麵包 4件
蛋 1隻
麵包糠 1杯
麵粉 50g
油 400ml
日式炸豬扒汁 適量

做法:
1) 麵包入焗爐輕輕烤至金黃,如果烤太耐就好硬,小心😂
2) 蛋打發好放在碟中,麵粉和麵包糠都分別放在碟中 (唔好放在碗!因為好難將成塊牛扒平均沾上)
3) 牛扒輕輕鋪上少許鹽和黑椒,如有需要可以切開一半!總之塊牛扒要同件包嘅大小差不多!
4) 熱鍋下油,190度,中大火!可以放一粒麵包糠入去試吓油得未!如果浮返上嚟即係得!
5) 同一時間!牛扒先兩邊沾上少許麵粉,在沾上蛋漿,最後沾上麵包糠!即刻攞落去炸!炸1分鐘30秒左右!中途可以反件牛扒一次
6) 面包每邊搽上炸豬扒汁,中間放入牛扒,切半即成

#betiskitchen牛#betiskitchen日式

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s