泰式豬頸肉 泰式食譜

泰式豬頸肉
泰式豬頸肉

行過見到有包西班牙黑毛豬豬頸肉!好似幾吸引咁,就買咗佢返嚟做呢個泰式燒豬頸肉!效果十分好!肉質好爽脆😋再配埋個泰式酸辣汁!開胃💚最重要係好易整醃好之後再攞去焗就得!遲下Xmas party整都好易!



▶️Baking soda 可以用蛋白replace,或唔落都得,只係會令肉更加爽滑

材料: 
豬頸肉 300g

醃料:
椰糖/黄糖 1湯匙
生抽 1湯匙
老抽 半湯匙
胡椒粉 少許
魚露 1湯匙
油 1湯匙
Baking Soda 1/4茶匙 (optional)

醬汁:
青檸汁 3湯匙
魚露 1湯匙
椰糖/黄糖 1湯匙
芫茜(切碎)適量
乾蔥(切碎)適量
辣椒(切碎)適量

1) 把椰糖加少少水細火邊煮邊攪拌至糖融化,再加入其他醃料混合
2) 豬頸肉用叉在肉上不同位置輕輕吉一吉,咁樣可以確保焗完個豬頸肉唔會捲埋一舊
3) 加入醃料醃至少1小時或以上
4) 所有醬汁材料混合備用
5) 焗爐預熱200°C,豬頸肉放在焗網上,輕輕掃上一層油,焗8分鐘然後再反轉另一面,再掃上一層油,再焗8分鐘
6) 把豬頸肉放涼打斜切成薄片,再沾醬汁食即成

#betiskitchen東南亞#betiskitchen豬

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s