, 西式

蕃茄肉醬意粉 西式食譜

蕃茄肉醬意粉
蕃茄肉醬意粉

向街要求其食到一個好食嘅肉醬意粉都唔容易!自己煮其實冇想像中咁複雜,同埋自家煮個汁好味過現成嘅肉醬意粉醬多多聲❤️🍅喜歡🧀的可落多d,真係好好食呢個意粉✨5分鐘俾👦🏻食哂🥺

▶️可用vegetable stock 或 beef stock 
▶️個汁一開始會好似好稀咁,之後慢慢就會越煮越濃!如果想再方便啲唔使做step5,可直接倒在意粉上面,不過顏色會冇咁靚
▶️汁煮多左可以放響雪櫃三日下次再攞嚟煮意粉用

材料
意粉 200g
洋蔥 1/2個
甘荀 1/2條
蒜蓉 1茶匙
免治牛肉 200g 
切粒蕃茄 1罐
月桂葉 2片
紅酒 100ml
Vegetable stock 200ml 
茄汁 3湯匙
Parmesan cheese 50g
Parsley 適量 
牛油 1湯匙
糖 1茶匙
鹽 適量
黑椒碎 適量

做法:
1) 洋蔥和甘荀切小粒
2) 落1湯匙牛油燒熱,加入洋蔥中火炒約2分鐘至透明軟身,再落甘荀及蒜蓉炒3分鐘,再落牛肉碎,不停炒約3分鐘至牛肉變色,再加入蕃茄粒炒勻
3) 加入月桂葉、香草、牛肉湯、茄汁、紅酒、糖、鹽及黑胡椒煮滾,然後轉小火煮20-30分鐘至濃稠,月桂葉拿走
4) 燒滾熱水加1湯匙鹽,意大利粉按包裝指示減2分鐘來煮至Al Dente質感,撈起瀝乾,留起1湯匙煮意粉水
5) 熱鍋加入少少油,將適量肉醬倒上,
炒香30秒,再倒入意粉和1湯匙煮意粉水,攪拌至意粉掛上醬汁,便可加入芝士和parsley,最後可以加少少初榨橄欖油入去拌勻,口感更豐富!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s