甜品, 日式, 日式甜點

日本桃燕麥奶凍 甜品食譜

日本桃燕麥奶凍
日本桃燕麥奶凍

💚Green Monday💚素食系列!超級簡單😂今次無用牛奶同忌廉,用左呢期好hit的燕麥奶oat milk同燕麥忌廉oat cream,貪佢低糖低脂健康同純素!不同的Oat milk 產品可在Green Common/ City Super/百佳惠康/marketplace搵到架🤍唔用桃可以用其他水果都得!
唔想桃咁易氧化可以整前將桃,加入一湯匙的檸檬汁和一杯水浸泡5分鐘🥰

▶️最好用底層可脱的蛋糕模或獨立杯仔!咁就唔會有脫模困難
▶️寒天粉向室溫都可以凝固到!所以整好盡快將入模中!

材料: (約6吋圓模)
果凍層:
桃 一個 
水 300ml
寒天/果凍粉 4g
糖 20g

奶凍層:
燕麥奶 200ml
燕麥忌廉 200ml
糖 30g
寒天/果凍粉 6g

裝飾:(optional)
薄荷葉和金箔

做法:
1) 先做奶凍層,鍋中加入燕麥奶、燕麥忌廉、糖和寒天粉,煮至寒天粉和糖溶化即可,倒入模中,再待涼放入雪櫃至凝固 (約30分鐘-1小時)
2) 再做果凍層!桃去皮切塊,鍋中加入水、糖和寒天粉,煮至寒天粉和糖溶化即可
3) 把奶凍層從雪櫃拿出來,放上桃,再倒入果凍水,放回入雪櫃,雪至凝固即成

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s