蜆貝和其他, 海鮮, 中式

咸菜胡椒魚湯浸花甲 中式食譜

咸菜胡椒魚湯浸花甲
咸菜胡椒魚湯浸花甲

係某海鮮餐廳食過嘅菜式☺️其實要煲白雪雪的魚湯用好平嘅魚已經煲到!今次買左一斤鳳尾魚都係$25咋!個湯好好飲鹹鹹地又有少少辣辣地好開胃🥰多咗嘅湯可以攞嚟撈飯食🍚

材料:
花甲 1斤
咸菜 1/4棵
白胡椒粒 2湯匙
黑胡椒粒 1/2湯匙
梭羅魚/鳳尾魚 1斤
薑 4片
滾水 1000ml
芫荽 適量
蔥段 適量

做法:
1) 花甲和咸菜分別用水浸1小時!咸菜切粗絲備用
2) 白鑊將黑和白胡椒粒炒香至響個鑊中跳下跳下,之後放入茶包袋中,輕輕壓碎!
3) 把魚洗淨瀝乾水分,再用廚房紙巾吸下多餘水分。熱鍋下油,放入薑片中火煎香後,加入魚再略略煎香,立刻倒入滾水!一定要滾水先會有奶白色!再煮約20-30分鐘即成魚湯!之後將魚用篩隔出來!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s