, 西式

法式紅酒炆牛肋條 西式食譜

法式紅酒炆牛肋條
法式紅酒炆牛肋條


好懷念有得去旅行的日子😭呢個味道令我諗起夏天向法國旅行的美好時光💛方便的one pot meal,加個飯就一餐!送飯超好食😋最重要可以一早燉定!想開飯就好快可以食得🍷超淋超好食💙



▶️紅酒無乜所謂邊隻,dry red wine如Pinot Noir, Merlot or Cabernet Sauvignon或你平時會飲得落口既就得!我就係屋企求其用支飲剩既!

材料:
牛肋條 400-500g
洋蔥 一小個或半大個
車厘茄 8粒
蒜頭 2粒
甘荀 1條
西芹 50g
蘑菇 8粒
茄膏 3湯匙
牛油 2湯匙
紅酒 200ml
牛高湯 300ml
麵粉 3湯匙
Thyme 3扎
Bay Leaf 2片
黑椒和鹽 適量

做法:
1) 牛肋條解凍後切成塊,加鹽和黑椒醃十分鐘,洋蔥切條,車厘茄切半,甘荀和西芹切塊
2) 熱鍋下油,加入牛肋條用中火煎至2邊微微金黃,盛起備用
3) 同一個鍋中,(如太多油可倒一倒,不用洗) 用牛油細火炒香洋蔥,再加入蒜頭炒香,再加入車厘茄、甘荀和西芹炒勻
4) 加入茄膏炒勻,再下麵粉拌勻,加入牛肋條,倒入牛湯、紅酒、thyme和Bay Leaf,大火煮滾後加入鹽和黑椒,轉小火蓋上蓋炆2-3小時,最後10分鐘加入蘑菇
5) 可加上parsley 裝飾

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s