, 西式

啤酒炆牛肋條 西式食譜

啤酒炆牛肋條
啤酒炆牛肋條

呢個菜用左 @oisix@oisixhongkong的日本北海道🇯🇵收割後直送到家的新鮮蔬菜來煮,好鮮甜好好味🥳十分易煮!送飯好好食🥫

▶️煮肉既啤酒想更好食可選用黑啤如Stout, Porter 或 Dark ale. 不過我屋企有幾罐普通light啤酒淨,同樣好味,高溫煮過後無酒精味,但留有特別的麥香味
▶️小火炆,太大火會好易煮乾,牛湯我用citysuper一隻濃縮精華,味道天然好用 (材料圖紅色個包)

材料:
牛肋條 400-500g
洋蔥 一小個或半大個
車厘茄 8粒
蒜頭 3粒
甘荀 1條
薯仔 1-2小個
茄膏 3湯匙
牛油 2湯匙
啤酒 300ml
牛湯 300ml
麵粉 3湯匙
Bay Leaf 2片
糖 1湯匙
黑椒和鹽 適量

做法:
1) 牛肋條解凍後切成塊,加鹽和黑椒醃十分鐘,洋蔥切條,車厘茄切半,甘荀和薯仔切塊
2) 熱鍋下油,加入牛肋條用中火煎至2邊微微金黃,盛起備用
3) 同一個鍋中,(如太多油可倒一倒,不用洗) 用牛油細火炒香洋蔥,再加入蒜頭炒香,再加入車厘茄、甘荀和薯仔炒勻
4) 加入茄膏炒勻,再下麵粉拌勻,加入牛肋條,倒入牛湯、啤酒和Bay Leaf,大火煮滾後加入糖、鹽和黑椒,轉小火蓋上蓋炆1.5-2小時即可

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s