日式牛丼飯 簡單溫泉蛋 日式食譜

日式牛丼飯
日式牛丼飯

Easy easy recipe♥️步驟得1-2句😂呢個調味做法我用咗幾年😗最好食係加咗自制蘭王溫泉蛋!整溫泉蛋網上面有好多簡易做法,但係親自試過,成功率唔高!溫泉蛋嘅原理係將蛋放響大約70-75度嘅水裏面!最直接梗係用慢煮棒去控制溫度,但係慢煮棒又未必一定有🤣呢度分享兩種做法等大家自己揀!事先聲明簡單做法成功率視乎你控唔控制到溫度🥚Anyways 一個牛丼加個水煮蔬菜就一餐🤣(我每晚一定會煮一個water boiled vegetable! Healthy healthy😽)

同場加映baby’s version😂只係加少少bb豉油同水去煮✌🏻講真冇乜味但係條友仔都食晒👹

⭐️簡單溫泉蛋做法⭐️
蛋用㕑房紙巾包住再整濕佢,放入保溫杯,水煮到微微滾有小小的泡泡後熄火(70-75度),倒入保溫杯焗15分鐘即成!

⭐️慢煮棒溫泉蛋做法⭐️
73度煮13分鐘,蛋向冰箱取出直接放入水裏面!之後時間一到即刻放入凍水等5分鐘!



⭐️牛丼飯⭐️
材料: 2人份
日本米白飯 2大碗
肥牛350克
洋蔥 1個
溫泉蛋2隻 (Optional)
紫菜絲 適量 (Optional)

調味:
鰹魚汁/ 蕎麥麵汁 100ml
水 100ml
醬油 3湯匙
清酒 1湯匙
味醂 1湯匙
糖 1湯匙
鹽 適量

做法:
1) 洋蔥切幼條,放油中火炒香洋蔥
2) 把所有調味料加入鍋中 慢火煮10分鐘至洋蔥入味
3) 加入牛肉煮4分鐘至熟,如湯汁太少可加點水
4) 牛肉放飯面,可加上溫泉蛋和紫菜即成

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s