, 中式

蒜片黑椒牛肉粒 Diced Beef in Garlic and Black Pepper Sauce 中式食譜

蒜片黑椒牛肉粒
蒜片黑椒牛肉粒

話說呢個係我放工常煮菜式之一,貪佢簡單快捷好食!牛肉粒最好買質量較好的,試過買平的成品就好un同勁出水。 蒜片向滾水中煮一煮先半煎炸就唔會直接煎咁易燶架啦!

材料
牛肉粒 300g
洋蔥 1/2個 (切粒)
新鮮蘑菇 4個 (切片)
蒜頭 10粒 (切片)
黑椒粒 2茶匙

醃料
鹽1茶匙
黑椒碎 1茶匙
生抽 1茶匙
糖 1 茶匙
生粉 1湯匙

做法
1) 牛肉粒加醃料醃15分鐘, 蒜片放入滾水灼兩分鐘,取出瀝乾
2) 燒熱油鑊,下少許油將牛肉粒平均鋪起來煎至金黃, 一開始先煎1-2邊至金黄,(切忌心急否則好易出水) 即可煎其他邊约4-5分鐘至5 成熟盛起
3) 燒熱油鑊, 下油將蒜片小火半煎炸至金黄色 (約需 8-10分鐘), 轉中火加入洋蔥和菇爆香, 再加入牛肉粒和黑椒粒翻炒即成, 可因個人口味而再加入少許鹽

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s