特濃蟹肉芝士蕃茄意大利飯 西式食譜

特濃蟹肉芝士蕃茄意大利飯


煮意大利飯不困難,但就要有耐性不時攪拌同時間要攞得準,最好唔好煮多過20分鐘!就會煮到al dente!今次用左拆好哂既蟹肉!方便到爆🙈賣相都好leng leng😍⭐️呢個意大利飯係參考一間意大利餐廳,👦🏻食過之後不斷叫我整煩死我🤣成全佢❤️

▶️ 意大利米無須用水洗,否則就無一粒粒的口感
▶️魚高湯無既就用雞湯,未倒落啲飯前最好䁔住佢!咁樣就唔會令到個飯降溫!

材料: (2人份)
意大利米 180g
洋葱碎 1/4個
牛油 20克
蟹肉 100g (or 你鐘意就多啲)
茄膏 2湯匙
車厘茄 10粒
Fish stock 1000ml
白酒 60ml
忌廉 50ml
Parmesan cheese 100g
橄欖油 適量
鹽和黑胡椒 適量
炸煙肉粒 (optional裝飾用)

做法:
1) 洋蔥切碎,車厘茄切半!
2) 牛油加少少橄欖油起鑊爆香洋葱碎,再落車厘茄和茄膏炒香,之後下意大利米炒1分鐘至每粒米都包上汁
3) 加入白酒煮1分鐘,轉細火,分數次加入fish stock,每次收水後再加入高湯,煮15分鐘!最後5分鐘加入蟹肉!or直到飯煮至al dente熟(約20分鐘,可自己試下先)
4)下忌廉、cheese和調味料攪拌均勻煮多1分鐘,熄火即成!可放少少炒香左嘅蟹肉做裝飾💕

#betiskitchen西式#betiskitchen海鮮

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s