甜品

少甜朱固力麻糬曲奇 甜品食譜

少甜朱固力麻糬曲奇
少甜朱固力麻糬曲奇

自從中秋之後都好耐無整過餅!心血來潮想食麻糬曲奇!夜一夜都要開工整🤣💙其實好易整!不過由於時間關係再加整整下,👶🏻大佬喊…😅我的型狀同混色都係走隨心路線😸大家可以換唔同粉整唔同味!我今次用左可可粉同竹炭粉🤎下面個食譜整到12件左右!好易整⭐️



▶️ 牛油如果唔夠軟有可能會痴住哂個打蛋器,可以戴上手套用手搓下去幫助

⭐️12件⭐️
麻糬材料:
糯米粉 60g
水 100g
砂糖 15g
油 少許

麻糬做法:
1) 把所有材料攪拌均匀,把平底鑊加熱,小火倒入粉漿,一邊加熱一邊攪拌,直到開始成形和半透明即可,放涼後放入雪櫃備用

曲奇材料:
無鹽牛油 (室溫軟化) 80g
砂糖 50g
全蛋液 30g
忌廉 70g
低筋麵粉 180g
可可粉 10g
入爐朱古力 60g

曲奇做法:
1) 牛油室溫下軟化後加入糖,用電動打蛋器打至融合,分2次加入蛋液再打勻,之後分2次加入忌廉打至順滑,再篩入低筋麵粉和可可粉!用刮刀拌匀成團!再加入朱古力拌匀!如果痴手可放入雪櫃雪一陣先
2)將麻糬和曲奇麵團平勻分成十二份!大概各10g & 30g 一份!將曲奇麵團搓圓再按扁,中間放入麻糬,再慢慢收口滾圓!按返做曲奇形狀!
3) 在表面再鋪上多少少朱古力粒,170℃焗15分鐘即成!

#betiskitchen甜品

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s