, 日式, 日式主食, 海鮮

黑松露海膽蟹肉日式飯 Black truffle & crab & uni & caviar rice in pot 日式食譜

黑松露海膽蟹肉日式飯

呢個飯整過幾次,次次朋友都好欣賞,無計啦材料已經令人好吸引,仲要有飯焦,不過又唔記得影底。我今次仲爆香左蝦頭同毛蟹殻去煲左個湯去煲飯,真係香到爆呀,但嫌麻煩可用水或雞湯煲飯都可以的。

材料:
日本米2杯 (再加平時電飯煲煲2杯米的水/雞湯/蝦蟹湯)
牛油 1 湯匙
車打芝士絲 2 湯匙
魚子醬 適量
黑松露醬 2茶匙
黑松露油 1茶匙
海膽 50g
熟蟹肉 150g
日本豉油1茶匙
味醂 2茶匙
Parsley碎
胡椒粉 適量
鹽 適量

做法:
1) 米洗淨加平時電飯煲煲2杯米的水, 車打芝士絲和牛油放進電飯煲煮成熟飯
2) 飯熟後加入黑松露醬, 黑松露油, 豉油, 味醂, 鹽和胡椒粉搞拌
3) 燒熱鍋子, 加入飯, 一半熟蟹肉和一半海膽搞拌, 輕輕壓平表面, 超小火加蓋煮十分鐘至有飯焦
4) 最後放上一半熟蟹肉, 一半海膽, 魚子醬和Parsley在表面便完成

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s