鹽漬檸檬春雞 Lemon Confit Baby Chicken 西式食譜

鹽漬檸檬春雞
鹽漬檸檬春雞


Inspired by my fav LPM💖個檸檬早2個星期已經開始醃,好容易整,係呢個餸既露魂🥺自己調教咗少少,加咗啲辣椒碎,唔鐘意辣可以唔加🥸尋日下午開始醃咗成日🤲🏻super yum😍下次焗之前可以再放多啲醃料向雞面😆不過我懶,所以無去骨😽雞翼尖比較易燶,可以用錫紙包一包!香草焗之前可以整一整走去先,因為都易燶🤭


🍋鹽漬檸檬🍋
檸檬 2個 切片
鹽 5湯匙
糖 1湯匙

做法:
以上材料放入密實樽內搖匀,再放入雪櫃2星期即成!(每隔幾日可以拿出來搖一搖)

鹽漬檸檬春雞:
材料:
春雞 1隻

醃料:
鹽漬檸檬 6片
蒜蓉 2湯匙
Thyme 1湯匙
蜜糖 2湯匙
橄欖油 2湯匙
辣椒碎 1/2茶匙
黑椒碎 1/2茶匙

做法:
1. 所有醃料加入攪拌器攪爛!
2. 春雞洗淨,底部開一半!加入醃料醃一晚!
3. 把焗爐預熱至攝氏160度,放入雞烤20分鐘 (中層),然後轉攝氏200度烤10分鐘 (底層) 烤脆雞皮即成

#betiskitchen西式#betiskitchen雞

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s