蘋果酒煮香煎牛油豬扒 西式食譜

蘋果酒煮香煎牛油豬扒
蘋果酒煮香煎牛油豬扒


最後一個Xmas Cooking Idea😆⛄️今次又係用咗來自澳洲 @riverviewfarms_hongkong 的豬扒!最鍾意去佢成份天然,無生長激素荷爾蒙同防腐劑,無骨同質感鬆軟☺️ 可以向點點綠買到✌🏻呢個餸有埋蘋果!甜甜地好好味😍 仲重要係個汁!加咗Apple cider超好食!🍎🍏🍎🍏好簡單就可以做到一個西式主菜🎄

材料:
豬扒 6塊
蘋果 1個
牛油 2湯匙
麵粉 1湯匙
蘋果酒 Apple Cider 1/2 cup
芥末醬 Mustard 1湯匙
雞湯 1/2 cup
忌廉 30ml
生粉水 (1湯匙加入1湯匙水拌勻)
蜜糖 2湯匙
Parsley 適量
海鹽 適量
黑椒碎 適量

醃豬扒:
蒜蓉 1茶匙
黑椒碎 1/2茶匙
海鹽 1茶匙

做法:
1. 豬扒輕輕用揼鬆,加入醃料醃15分鐘
2. 蘋果去皮,切角,熱鍋加入1湯匙牛油,加入蘋果每邊煎1分鐘或至金黃!盛起備用!
3. 豬扒每邊輕輕灑上麵粉,熱鍋加入1湯匙牛油,加入豬扒每邊煎3分鐘或至金黃!盛起備用!
4. 大火煮滾蘋果酒,再加入雞湯和芥末醬煮5分鐘,然後倒入生粉水煮至濃身,再加入忌廉、鹽和黑椒調味!
5. 醬汁倒在豬扒和蘋果上,再加入蜜糖醬和parsley即成

#betiskitchen豬扒#betiskitchen西式

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s