無水煮葱油雞 中式食譜

無水煮葱油雞
無水煮葱油雞


今次改良咗之前個食譜,用無水煮法!勁鮮甜同入味!煲下面全部都係雞同蔥精華加醃料😚一滴水都冇落過!我用咗法國黃油雞加日本蔥🇫🇷🇯🇵其實因為帶👶🏻返學要向商場換泊車,就買隻貴少少嘅雞試吓😂原來又真係幾好食喎❤️❤️ 葱油雞是傳統的粵菜,雞和葱汁精華一齊煮熟,十分入味。適合多人的家庭飯局煮呢,如果少人食可以所有材料減半用半隻雞😋 濃濃蔥香的雞湯汁,用來拌飯一流!

▶️一開始用中細火聽到有煮滾嘅聲音,之後就要轉細火!用無水煮和煮雞唔可以大火!如果唔係就會唔滑🥰
▶️我呢個係26cm LC!好鎖水⚡️Highly recommended⚡️

材料:
雞 1隻
乾葱頭 4粒
葱 2大扎
大葱 1枝
薑片 6片
辣椒粒 適量 (optional)
油 2湯匙
滾油 2湯匙

醃料:
生抽 2湯匙
老抽 1湯匙
糖 1茶匙
鹽 1茶匙
紹興酒 1湯匙

做法:
1) 雞洗淨抹乾,在背部切半,盡量壓平,之後加入醃料醃30分鐘
2) 葱切條!乾蔥切半!大葱切條後再切半
3) 鍋中先倒入油,放上薑片,之後平均地放上葱、乾葱和大葱,再放上雞 (連埋醃雞的汁一起倒下)
4) 冚蓋後中細火聽到煮滾的聲音,就轉細火煮20分鐘,熄火之後用餘熱焗10分鐘,雞上可放上蔥花和辣椒立
5) 在另一鍋中加熱2湯匙油,連油淋在雞上即成!

#betiskitchen中式#betiskitchen雞

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s