泰式金不換炒花甲王 泰式食譜

泰式金不換炒花甲王
泰式金不換炒花甲王


NEW IDEA💡嚟緊連續幾個post都會係簡單泰國菜♥️又買到靚靚花甲!超簡單用泰國辣椒膏同金不換就吵到一個餸🤪呢支泰式辣椒膏係整泰國菜必備!少辣帶甜!向大部份嘅東南亞雜貨店可以買到!炒花甲要大火快炒!我個人鍾意直接炒唔會將花甲先出水😶

材料:
花甲 1斤
蒜頭 2瓣
指天椒 2條
紅尖椒 1條
金不換 (Basil) 20g

調味料:
泰式辣椒膏 1湯匙
魚露 1茶匙
蠔油 1茶匙
糖 1茶匙
水 2湯匙

做法:
1) 花甲放入鹽水略浸!蒜頭拍扁、指天椒切粒、紅尖椒切條、金不換把葉取下!
2) 熱鍋下油,先爆香蒜頭、指天椒和紅尖椒,再倒入調味料炒香!轉大火加入花甲炒約2分鐘至開口!(如果太乾可以落多少少水)
3) 最後加入金不換快炒30秒即成

#betiskitchen東南亞#betiskitchen海鮮

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s