蔬菜, 西式, 健康食譜, 湯水

排毒通便雜菜通心粉湯 Detox vegetable soup 西式食譜

排毒通便雜菜通心粉湯

人大了,開始意識到健康飲食的重要性,所以我久唔久的晚餐都會用呢個排毒湯取締。 又飽肚又健康仲好有營養,還可以排走宿便!如果想再健康d,可用腰豆等高蛋白質豆類取代通心粉,不過就先浸水一小時再同蔬菜同一時間落就可以了。

材料:
娃娃菜2棵, 紫洋葱1個, 紅蘿蔔1條, 彩椒1個, 粟米1條, 薯仔1個, 紫薯1個, 西芹1條, 蕃茄2個 (其本上個人喜歡的蔬菜都可以加入) 各切塊
茄膏 二大匙
Parsley/ thyme 
通心粉 100g
水 4公升

Salt & pepper

製法:
1) 高身鍋下油, 先把洋蔥煎香再下薯仔, 彩椒, 西芹 炒香約三分鐘
2) 加入茄膏炒約一分鐘後便可加入水, 加蓋煲滾再加入其他蔬菜材料
3) 大火煲十分鐘後轉中火煲一小時
4) 加入通心粉煮五至七分鐘 下鹽和黑椒調味
5) 表面加上parsley or thyme 裝飾

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s